Dödsorsak: selfie

Det är inget fel med att vara tokig i selfies. Vi lever trots allt i en tid av konstant självexponering i sociala medier. Ingen skugga ska falla på den som vill dela med sig av sitt liv till sina följare. Men det finns kanske lägen då det passar sämre att ta en selfie. I den här texten tar jag upp ett par exempel på det.  

Att ta en selfie är i sig själv ingen sport. Men just därför finns det människor som väljer att tänja på gränserna, genom att visa upp sig i oanade, eller till och med farliga miljöer. Ofta resulterar det bara en häftig bild, några dussin likes. Men det finns tragiska historier rörande selfies som gått snett. Selfies som fått värre konsekvenser iPhonereparation.

Olycksstatistik och selfies

Mellan mars 2014 och september 2016 rapporterades 127 dödsfall kopplade till selfies. Och man kan lätt se att Indien är kraftigt överrepresenterade i statistiken: landet stod för mer än hälften av alla olyckor. Det handlar i de flesta fall om att vara på fel plats vid fel tidpunkt, eller att utmana ödet. I Mumbai drunknade en 17 årig kvinna efter att hon tagit bild med havet som bakgrund, då en enorm våg svepte in och drog ut henne till havs. En man var på väg hem från ett bröllop i östra Indien då han siktade en björn bredvid vägen. Mannen såg det som en unik möjlighet att fota sig själv med det vilda djuret. Men björnen visade sig vara mer linsskygg och attackerade mannen:

Skogvaktaren Dhanurjaya Mohapatra uppger att mannen dog direkt av skadorna från björnen. – Metro

Det här betyder såklart inte att du ska låta dig avskräckas från att ta selfies. Men kom ihåg att sätta säkerheten före en häftig bild.