Lär dig ta proffsbilder

En bild säger mer än tusen ord är ett välkänt taleuttryck och detta stämmer verkligen. Fotografier kan väcka många känslor i oss så lär dig hur du fotar för att få fram proffsiga bilder. Vi berättar vad du ska tänka på när du fotograferar dina största livshändelser som bröllop, dop och födelsedagsfest.

Du behöver inte jobba som foto och reklamfotograf för att ta fotografier av högsta kvalitet. Oavsett om du fotar med en systemkamera eller en mobilkamera så finns det saker du kan göra för att ta proffsiga bilder som kommer slå alla med häpnad.

Tips för bättre fotografier

fotograferingFör att ta bättre fotografier är det några saker du ska tänka på. Det första tipset är att inte fokusera på utrustning. Köp inte massor med prylar som du inte behöver. Det räcker med en enkel mobilkamera bara du tänker på hur du använder den.

”Fotografen gör bilden, inte kameran” Säger proffsfotografen Jan Pedersen till SVT nyheter.

Andra tipset är att kolla in bakgrunden innan du fotograferar. Ska du ta en bild på en person eller ett djur så titta vad som finns i bakgrunden innan du knäpper av. Det kan finnas stolpar och skräp eller liknande som förstör hela bilden. Det tredje och sista tipset är att tänka på vinklar. Ta inte dina bilder rakt upp och ner i en så kallad normalvinkel utan sätt dig ner och fota uppåt till exempel. Då får du med mycket mer av bakgrunden. Du kan även tänka på den så kallade ”tredelningsregeln” som innebär att det som har fokus inte ska vara i mitten av fotografiet.

Redigera bilderna för bättre kvalitet

När du väl har fotograferat dina proffsbilder behövs de redigeras för att få fram det lilla extra. Detta kan du göra via datorn med till exempel Photoshop eller direkt i telefonen med en smart redigeringsapp. Det första du bör göra när du redigerar är att räta upp bilden då man sällan fotograferat i en helt rak position. Sedan kan du ändra ljussättning på bilden så den antingen blir ljusare eller mörkare men du kan även ändra färger, beskära och redigera bort saker som du inte vill ska vara med.