Gör dopet fotovänligt – med girlanger

Att få till ett ”fotogeniskt” dop är inte svårt! Huvudpersonen är förmodligen redan uppsmyckad med söta kläder, och alla runt omkring är uppklädda. På fikat efter dopceremonin kan du med fördel ställa ut tulpaner och andra söta, färggranna växter, för att få till fina färger. Girlanger och vimplar i taket skapar både struktur och gör att fotona blir intressanta för ögat.

Har du fått äran att vara dopfotograf? Kul för dig. Dop är ett mycket tacksamt event att fotografera på, speciellt eftersom det redan är uppbäddat för vackert ljus, fina färger och söta deltagare. Har du möjlighet, ska du alltid uppmana de ansvariga att pynta ordentligt vid fikat: girlanger i olika färger från Calligraphen brukar vara lite av en klassiker, lägg till vimplar och vackra blommor så att dukningen blir vänlig att fota och umgås kring.

Girlanger lockar blickarna

”Att duka ett skilt bord med vimplar, ballonger, ätbart och dekorationer gör det extra festligt.” Svenska Yle

Jo, det är många som håller med om att det krävs sina dekorationer för att få det hela att kännas festligt och fint. Många försöker sig på den smått makabra uppgiften att göra egna vimplar, pompoms och girlanger. Tyvärr är min erfarenhet att det inte alltid brukar bli som man har tänkt sig. Mitt tips är att låta den säkra sidan segra, och köp hem några girlanger istället. Dem kan du med fördel spara om de ser okej ut efter dopfikat.

Dop idag behöver inte längre ha en religiös prägel, många ser det istället som en liten välkomstceremoni för den nyfödda. Det väljer föräldrarna givetvis själv hur de vill göra. För dig som ska agera fotograf är det viktigaste nu att tänka på ljusinsläpp, inte störa folk med onödiga blixtar och framför allt – lek med färger, förgrund och bakgrund i ditt fokus. Lycka till!