Så lyckas du som frilansande fotograf

Att jobba som frilansande fotograf är ett varierande yrke. I början av din karriär som frilansare är det bra att bygga upp en gedigen portfolio. Den kommer hjälpa dig att få nya och fler jobberbjudanden.

Om du älskar att fotografera och vill arbeta som frilansande fotograf ska du absolut ta chansen. Det finns många fördelar med att jobba som frilansare som att du har en enorm frihet. Att jobba som egenföretagare ställer dock vissa krav på dig. Du är skyldig att rapportera in skatt och moms till Skatteverket. För att inte riskera att få problem med skatterna måste du läsa på och vara införstådd med vad som gäller. Men om du frilansar utan eget företag och är egenanställd slipper du alla dessa bekymmer. Att vara egenanställd betyder att du kan fakturera dina kunder utan att ha ett eget företag. Då kommer ett företag att fakturera åt dig och fixa allt administrativt. För det betalar du en viss summa men det kan det vara värt om du vill slippa oro kring det administrativa eller bara vill göra det du är bäst på nämligen fotografera.

Jobba med din passion

En stor fördel med jobbet som frilansande fotograf är att den ena dagen är inte den andra lik. Det sägs att fotobranschen är tuff men det är faktiskt inte allt för besvärligt att hitta nya kunder. Det kan vara lite svårare i början men när du väl har kommit igång och etablerat dig i branschen är det lättare att få uppdrag. När du jobbar som frilansande fotograf är det viktigt att du skapar en portfolio som du kan vissa upp för dina nya kunder. Din portfolio kan vara den avgörande faktorn om du blir anlitad eller inte. Den största fördelen med detta jobb är ändå friheten och att du får jobba med något som du verkligen gillar. Du är fri att bestämma dina arbetstider och vilka uppdrag du vill ta. Du kan också utföra flera uppdrag parallellt med varandra.

Fördelar med att vara frilansande fotograf:

  • Friheten att bestämma när och hur du vill jobba.
  • Jobba med något du älskar.
  • Du utföra flera uppdrag samtidigt.
  • Du bestämmer själv din lön.