Fota i naturen

fotografera i naturenHur blir man riktigt bra på att fotografera i naturen? Finns viljan att bli bra så är det egentligen bara övandet och lite klassisk fotoskola som fattas – det kan göra det flesta till en mästerfotograf.

En av de bästa egenskaperna för att bli riktigt bra på att fota i naturen, vare sig det gäller djur eller landskap, är en stark vilja att bli bra och ett intresse.

Fotar djur och natur

I Skövde Nyheter kan man läsa om fotografen Lena Bratt, som allra helst befinner sig i naturen för att fota djur och vackra vidder. Hon säger att hon kan sitta i flera timmar för att vänta på rätt objekt att fota, så det gäller att ha ett stort tålamod. Men det är värt det – för det händer att man tar en bild som visar djurets personlighet. För den som vill fotografera ute i naturen är det smart att ha anpassade utekläder från varumärket Härkila exempelvis, så man ofta vistas i naturen under längre stunder. I tidningen Norran kan man läsa om en annan fototokig, nämligen 16 årige Anton som brinner för att fota ute i naturen. Han inspirerades av sin pappa som är fotograf och har sedan flera år fotograferat på egen hand, och har nu även ställt upp i internationella fotografitävlingar. Här följer några lärdomar kring naturfotografering:

  • Att var på rätt ställe vid rätt tillfälle kräver tålamod
  • Lär känna djurens beteende
  • Försök förutse vad som ska hända

Fototeknik som ger fördel

För att få en bra bild krävs inte bara ett vackert motiv, det krävs lite teknik också. I ett inslag från Sveriges Radio ges tips kring hur man blir en bättre fotograf. Där sägs bland annat att det är viktigt att tänka på ljus, och bäst är det att fota på morgonen eller på kvällen, då har ljuset varmare toner som gör sig bra på bild. Man kan även leta efter ljuspunkter och skuggor i motiv och fota det som ser intressant ut. Komposition är också något som är bra att tänka på, man ska inte placera motiv i mitten av bilden, utan gärna lite på sidan. Smart är också att ha med något annat i bilden, som ett träd exempelvis.