Hur ska bröllopsfotot se ut?

När det kommer till bröllopsfoton kan de se ut precis hur som helst, men det ska gärna synas att ett bröllop har skett. Därför brukar bruden vara iklädd brudklänning, och brudgummen kostym, frack eller jackett, och vigselringen ska gärna synas också.

Bröllopsfotograf I övrigt kan fotona se ut hur som helst. I Sverige togs fotona länge i en studio, och det är fortfarande det vanligaste. Dina föräldrars, och dins far- och morföräldrars, bröllopsfoto är med största sannolikhet taget i en studio. Men om du själv är gift så är kanske inte ditt kort taget i studio.

Nuförtiden väljer många att istället ta fotot i anslutning till själva bröllopet, ofta utomhus, på kyrktrappan, eller vid ett träd.

Blickar man utomlands finns det många sätt som bröllopsfoton kan se ut på. I Ryssland har olika bildbehandlingsprogram, som Photoshop, revolutionerat bröllopsfotografiernas utformning. Där är det populärt att leka med storleken på bruden och brudgummen, så att den senare exempelvis får plats i den förras sko. Vissa nöjer sig inte heller med en brudgum, utan klonar honom. Ibland klonas även bruden, så att det blir flera uppsättningar av paret på samma bild. Fler exempel finns på humorsajten Sad and Useless, exempelvis ditritade hjärtan och par nedsänkta i champagneglas.